RECENZE: Robert Jordan, Oko světa (Kolo času 1.)

Článek od: Jana K. - 30.11.2023

Mezi milovníky klasických hrdinských fantasy není snad nikdo, kdo by o Kole času alespoň neslyšel. Série vznikající v devadesátých letech a čítající úctyhodných patnáct dílů je dávno dopsaná (posledních třech se po Jordanově smrti ujal Brandon Sanderson). Nově se dočkala i seriálové adaptace, které se zhostila společnost Amazon, a sám autor je už dlouhé roky ve spisovatelském nebi… S recenzí na Oko světa, první díl legendární ságy od amerického spisovatele Roberta Jordana, jdu tedy v podstatě s křížkem po funusu.

RECENZE: Peter F. Hamilton, Evoluce sága Společenství (séria Prázdnota)

Článek od: ena - 28.11.2023

Ságu Společenství zakončuje román Evoluce. Dozvieme sa, koho a čo, kedy, prečo, kvôli čomu a veľa iných odpovedí na otázky, ktoré sme si kládli počas čítania. Zrejme pocítite smútok za Hamiltonovým svetom premysleným do posledného detailu. Veď kto by nechcel mať toľko rokov, koľko si vyberie, a žiť takmer večne? Ale stále nám zostáva možnosť vracať sa k týmto knihám zas a znovu...

RECENZE: John Gwynne, Moc (Věrní a padlí 1)

Článek od: Jana K. - 20.11.2023

S britským autorem fantasy Johnem Gwynnem se čeští čtenáři mohli setkat poprvé v loňském roce, kdy se nakladatelství Host zhostilo překladu Stínu bohů, prvního dílu série Krvopřísežní. Knize se i u nás dostalo zaslouženého kladného ohlasu, díky čemuž se chystá nejen pokračování Hlad bohů, které má vyjít ještě v letošním roce, ale Host se rozhodl též přeložit autorovu první vydanou tetralogii Věrní a padlí (Faithfull and the Fallen).

RECENZE: Tereza Matoušková, Pláč němého boha

Článek od: Tereza Zelinová - 17.11.2023

Když letos vyšla antologie Jiný kraj plná obskurních a netradičních lahůdek, mé srdce zajásalo. Konečně se v domácí fantastice začíná něco dít! Chci víc! Kopat hlouběji! Jenže kde vzít a nekrást? Odpovědí mi naštěstí bylo jedno ze dvou jmen editorek a zároveň přispěvatelek sbírky.

RECENZE: Matthew Ward, Odkaz oceli (Legacy 2)

Článek od: Jana K. - 17.11.2023

Série Legacy od britského spisovatele Matthewa Warda je vyloženě čtenářským rájem pro milovníky kolosálních epických fantasy. Už první díl, Odkaz popela, se pyšnil úctyhodným rozsahem 791 stran a druhý rozhodně nezaostává – Odkaz oceli, prostřední část chystané trilogie, jíž se u nás zhostilo nakladatelství Host, přináší těch stránek už přes osm stovek.

RECENZE: Lucie Bechynková, Ženy zločinu

Článek od: Petra Elen Mand... - 15.11.2023

Zločinožrouti pozor! Vychází nová kniha jedné z autorek podcastu Opravdové zločiny – Lucie Bechynkové. Ženy zločinu dávají hlas ženám pohybujícím se v prostředí trestných činů. Svůj prostor dostávají jak ty, které se vydaly po temné cestě: vražedkyně, tak i ty, které stojí na opačném konci spektra: ředitelka věznice, vyšetřovatelka a další.

RECENZE: Ev Knight, Čtvrtá děvka

Článek od: ena - 14.11.2023

Dosť často sa stretávam s názorom, že ženy nevedia písať nič iné ako tie svoje zamilované, ružové príbehy plné vypracovaných mužských brušných svalov. Opak je pravdou. V Čechách aj na Slovensku máme skvelé autorky drsných hororových príbehov, na hony vzdialených od tých trblietavo sladkých. Ev Knight je síce Američanka, no horor písať vie, a to sakramentsky dobre. Svedčí o tom aj jej kniha Čtvrtá děvka. Ak mi neveríte, čítajte ďalej. A ak ste mi uverili, čítajte tiež. Bola by škoda nedozvedieť sa o tejto knižke viac...

RECENZE: Tracy Wolffová, Touha

Článek od: Tereza Kučírková - 10.11.2023

‚Zakousni se.‘ Láká ze své obálky kniha Tracy Wolffové, americká autorka, která má na kontě desítky publikací mnoha žánrů. Bravurně brouzdá vodami dětské literatury, ale ráda potěší i ženská srdce ryzí červenou knihovnou. Tracy Wolffová je milovnicí draků, upírů a dalších stvůr. Česky jí vyšly dvě harlekýnky a pak přišla Touha.

RECENZE: Smrtící hra, Václav Kroc

Článek od: Kamba - 25.10.2023

Pro dnešek jsem si pro vás připravil recenzi fantasy gamebooku a to ne jen tak ledajakého: po více než patnácti letech letos vyšel další díl české série Negart group. Série, pro kterou mám slabost, vycházela totiž přesně v době, kdy jsem o gamebooky projevoval velký zájem.

RECENZE: Mort Castle, Nový měsíc na vodě

Článek od: Madla Pospíšilo... - 17.10.2023

Mort Castle je učitel psaní a autor, který má na svém kontě více než 500 povídek a 17 knih. V češtině mu vyšel v nakladatelství Golden Dog jeho román Cizinci a letos soubor povídek Nový měsíc na vodě. Některé z povídek jsou fascinující, děsivé, jiné jsou spíše psychologičtějšího rázu a nutí k zamyšlení, další jsou zase literárním experimentem zahrávajícím si se samou podstatou lidství.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Recenze