RECENZE: Peter F. Hamilton: Prázdnota – Čas

Článek od: ena - 13.07.2022

Prázdnota sa rozpína a pohlcuje planéty a slnká. Spoločenstvo čaká, či sa ozve druhý snívajúci, zastaví rozpínanie a umožní Justine prejsť dovnútra Prázdnoty. Raeli sú v pohotovosti, Aaron sa snaží zmocniť Iniga a Araminta sa pomaly zmieruje s tým, kým je. Ociseni s bojovými loďami prileteli až k hraniciam Spoločenstva. Hrozí vojna? Kto sa stal ich tajomným spojencom? Pokým na jeden strane vesmíru je situácia napätá, na druhej strane Prázdnoty sa Edeard naháňa za gangami a chystá sa na veľký životný krok.

RECENZE: Nezemě: Zde jsou příšery!

Článek od: Tereza Zelinová - 11.07.2022

Dámy a pánové, přistupte blíže! Uvidíte nevídané, uslyšíte neslýchané! A dost možná zažijete jedno z největších dobrodružství svého života. Díky Nezemě: Zde jsou příšery se ocitnete na neznámém ostrově, po kterém se prohánějí dinosauři, rostliny mají řádný apetit a na každém rohu se třese starobylá civilizace, aby vás mohla sníst a obětovat, ne nutně v tomto pořadí. A když se k tomu přidá ne moc optimistické proroctví, pak je téměř jisté, že tato kniha bude jízda.

RECENZE: Lukáš Vavrečka & Klára Smolíková, Nečtu! Poslouchám - Průvodce báječným světem audioknih

Článek od: Jan Procházka - 09.07.2022

Na poli populárně naučných knih roste v naší malé české kotlině skoro všechno. V záhoncích regálů knihkupectví najdete vše od encyklopedie savců po sexuálního průvodce životem dospívající ženy, ale doposud zde chyběla kniha, která by čtenáři představila jeden z fenoménů, který je tu s námi už poměrně dlouho, přesto boom u nás zažívá až v posledních letech. A to především díky předsudkům plynoucím z jeho neznalosti. Jsou to audioknihy.

PRVNÍ DOJMY: Michael Reilly, Příběhy z Kernerrenu: Za Jitřní štíty

Článek od: Kamba - 06.07.2022

Většinou recenzi gamebooku píšu až poté, co si jej celý několikrát projdu a mám jistotu, že jsem prošel většinu odkazů, neminul žádný zásadní zábavný prvek a prověřil jeho znovuhratelnost. Popsaný přístup ovšem u velmi popisného gamebooku o délce 1000 odkazů (druhý nejdelší, který jsem hrál) může nějakou tu chvilku zabrat, navíc o prázdninách, kdy jsou večery krátké a na čtení knih tak není tolik času. Abych nemusel spěchat a opravdu knihu prošel tak, jak si zaslouží, rozhodl jsem se napsat články dva a před samotnou recenzí vydat kratší článek s prvními dojmy.

RECENZE: Petr Brožovský, Tanec papírových draků

Článek od: ena - 27.06.2022

Prebieha vojenská misia kdesi v púšti. Akcia sa náhle zvrtne a jeden vojak zabije spolubojovníkov. Súd ho samozrejme odsúdi a horliví spoluväzni sa ho v base snažia zabiť. Je to len taká zábavka, skúška, čo všetko dokáže prežiť vrah hrdinských vojakov... Nikto sa ho však nikdy nespýtal,  prečo tých chlapov postrieľal. Takto to pre nich bolo oveľa jednoduchšie.

RECENZE: Jakub Němeček, Na lovu kvizonů

Článek od: Martin Novák - 20.06.2022

Příběhy světského humoru a nadsázky, satirky, absurdní sci-fi z divokého západu, lyrické fantasy orgie i filosoficko-surrealistické pseudomýty o podstatě reality – to potkáte Na lovu kvizonů, v povídkářském debutu sazeče, grafika, překladatele a „starého nenadějného autora“ Jakuba Němečka.

RECENZE: Erik Hofstatter, Vzácný druh

Článek od: ena - 07.06.2022

Ste námesační, či poznáte niekoho, kto v spánku chodí po byte, prípadne sa z neho dobýja von? Hlavný hrdina novely Erika Hofstattera Aurel, námesačný je. No nejde tu len o túto vzácnu odchýlku. Celkovo je okolo Aurela veľa podivností. Keď jeho žena niektoré z nich odhalí, začnú sa diať čudné veci.

RECENZE: Jiří Sivok: Pár zbytků pro krysy

Článek od: ena - 01.06.2022

Krysy sa väčšine ľudí hnusia. Žijú na špinavých miestach, v stokách, starých domoch, no stále je to tam, kde sú nablízku ľudia. Šíria obavy z chorôb a mnohí sa boja ich agresivity. Názov zbierky hororových poviedok Jiřího Sivoka je preto veľmi priliehavý. Aj strach, hrôza a hnus žijú ruka v ruke s nami, ukryté niekde blízko, v tieňoch a pivniciach. Objavia sa vždy, keď ich nečakáme a naše podvedomie nám bojazlivo šepká, že sa to nemusí skončiť práve dobre...

RECENZE: Bezvětrné město, Eléonore Devillepoixová

Článek od: Tereza Kučírková - 24.05.2022

Autorka románu Eléonore Devillepoixová vystudovala filozofii a pracuje v Evropském parlamentu. Právě znalost politického prostředí dala autorce munici pro vytvoření hutného systému moci, pletich a lobismu jako pozadí pro magické dobrodružství.
Ústředním motivem knihy je hledání Arčina původu. Kdo vlastně je ta nezlomná dívka? A odkud vzala takovou porci síly a nadání?

RECENZE: Djatlovova expedice: nová odhalení

Článek od: Petra Elen Mand... - 20.05.2022

Začátkem roku 1959 se vydala skupina vysokoškoláků na výlet do okolí hory Otorten v pohoří Ural. Když se nevraceli, nechali po nich příbuzní vyhlásit pátrání. To trvalo tři měsíce a skončilo v květnu, kdy byla konečně nalezena všechna těla a důkazy, ze kterých vycházejí badatelé dodnes. Co se účastníkům této výpravy stalo?

RECENZE: Jarmila Mlčoušková, Rogenovo oko

Článek od: ena - 28.04.2022

Je prvý deň zimného semestra a na univerzitu v Tir Erath znovu prichádzajú študenti. Starí priatelia sa delia o zážitky z prázdnin a tí noví sa snažia zoznámiť a zapadnúť. Štúdium na tejto škole nie je vôbec nudné. Ani nemôže byť, keď tu študujú Magici, Lovci a Objavitelia. No nikto z nich netuší, aký veľmi nezvyčajný školský rok prežijú.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Recenze